Gå exponering fotokurs | Fotokurser & workshops

Vad är exponering? Lär dig fotografering & rätt exponering

Vet du vad som är rätt exponering?

Lär dig mer om exponering och hur du exponerar rätt. Exponering är bland det viktigaste i fotografering men även det som många lägger mest tid på. Lär dig exponera rätt med enkla verktyg för att underlätta ditt arbtesflöde och bli säkrare under hela bildprocessen. Bilden kan fördelaktigt vare rätt exponerad men med fel inställningar av bländare, slutartid och ISO kan bilden bli överexponerad eller underexponerad, då gäller det att veta vad du ska göra för att bilden ska bli precis som du vill ha den.

Hur du gör för att ändra exponeringen?

Allt handlar om ljuset och hur starkt eller svagt ljuset är för att kunna göra rätt inställningar så måste förståelse för bländartal, slutartid och ISO som gör helheten av ljusinsläppet för att få bilden lite underexponerad, korrekt exponerad eller lite överexponerad för att bilden ska avspegla hur du vill att betraktaren ska tolka bilden. Bländaren kan öppnas för att släppa in mer ljus, slutartiden kan göras längre och ISO kan ökas, alla dessa ändringar gör att kameran släpper in mer ljus vilket resulterar i en ljusare bild. Det kan också vara viktigt att hålla koll på slutartiden så att det inte blir skakningsoskärpa eller att motivet blir suddigt av för lång slutartid.

På alla fotokurser hjälper vi dig att lättare hitta en bra exponering utefter ditt motiv. Det kan vara inställningar för ett porträtt, naturbild, landskap, action, streetfoto eller i stort sett vilket motiv som helst. Lär dig hantera exponeringen!