Fota manuellt läge | Grundkurs foto | Lär dig fotografera bättre
Lär dig fota manuellt läge med programval M på din kamera

Fota manuellt läge

Behärska manuellt läge: En omfattande guide till manuell fotografering

Det finns många fördelar med att fota manuellt läge. D.v.s programval M på din kamera för att få bilderna precis som du har tänkt dig. Det kan vara exponering, action, komposition eller att något går fel i auto-läget. För lång eller kort slutartid, missar fokuspunkten eller att kompositionen inte blir som du vill. Men kanske den största är exponeringen och hur kameran ser ljus…

Vi börjar på fördelarna med att fota i manuellt läge:

  • Du ha full kontroll på kameran och veta vad den är inställd på d.v.s bländare, slutartid och ISO. Vad det gäller exponeringen.
  • Även val av fokuspunkt och fokusmetod för att fånga ditt motiv på rätt plats i  ditt motiv.
Kamerainställningar:

Du kan dina kamerainställningar så att det blir lätt att ändra om något är fel t.ex. för lång slutartid så att bilden blir oskarp eller att motivet blir suddigt p.g.a rörelser. Eller om du vill ändra skärpedjupet på bilden, t.e.x. långt eller kort skärpedjup. Då kan du snabbt ändra dina kamerainställningar. Likaså ISO följer med utan att ha en kreativ funktion för att väga upp bländare och slutartid till rätt exponering.

Används autoläget så kan du inte göra så mycket åt detta utan får anpassa sig till hur kameran tycker att bilden ska bli.

Kanske lite läskigt att ta alla beslut själv, det är det i början och du kan inte skylla på någon utan istället lära sig av misstagen. Men även för att förstå bättre hur ljusmätning fungerar och hur du förbereder inför en fotografering.

Vill du lära dig mer om att fotografera i manuellt läge…  då rekommenderar jag att titta på steg 1 kursen eller steg 2 kursen om du vill förbättra dina kunskaper. De finns både som fysiska fotokurser men även onlinekurser foto

Lycka till och hoppas vi ses på en fotokurs framöver.

Väl mött Patrik

Lär dig fota manuellt läge med programval M på din kamera

Fota manuellt lägePatrik Lindqvist
0