Naturfotomorgon | Fotokurser | Foto kurs

Naturfotomorgon

En gång i månaden oberoende väder planerar vi på Mästerfoto att ge oss ut tillsammans på naturfotomorgon.
Tanken med denna upplevelse är just att upptäcka Stockholm och närområdet. Möjligheten ska finnas att ta sig kommunalt eller med bil ca 25min ifrån Stockholm central.
Innan vi gick ut denna lördag åkte jag till platsen för att stämma av lite. Min magkänsla var inte den bästa och jag funderade länge på om vi verkligen skulle ta oss dit i snökaoset. Denna onsdag kommer jag att minnas under en lång tid i mitt liv. Jag vill passa på att citera mig själv när jag gör ett inlägg på Facebook denna eftermiddag. När jag nu säger eftermiddag och inte morgon beror det på att vi satt fast i skogen under ca7timmar.
Citat:
”Skottat ca 150m. Suttit fast i skogen i över 7timmar. Assistanskåren avbokar bärgningen. Batteriet dåligt i telefonen (6%), det är mörkt, bilen sitter fast, inte en människa ute, kaffet är slut, 2 chokladbitar att äta, frusen. Snart kommer säkert vargen…”
Efter denna dag gick tankarna till lördagen och hur vi skulle kämpa med att komma loss.
Men när lördagen kom och efter en snabb koll på väderleksrapporten… Det skulle bli sol med klart väder, och vilken morgon det blev. När jag ankom till Nyfors utanför Tyresö klockan 07,10 var luften krispigt kall och ett skönt lugn infann sig genast. Snön ligger kvar på träden och solen har inte stigit upp ännu. Jag testar att köra ner mot forsen, det är plogat. En fantastisk känsla och lättnad. – Idag ska vi inte köra fast, idag ska bli en riktigt bra dag. Vi är alla samlade för en härlig morgon och går igenom lite praktiska saker. Alternativ till olika vinklar, filter, långa slutartider respektive korta. Dagen till ära hade vi fått låna 2st helt ny stativ i kolfiber från Vangaurd, ett med snöskor på och det andra med ”spikes”. Ett mycket positivt omdöme från de som testade stativen.
Efter lite pulserande i den djupa snön ner till forsen packas det upp kameror och tillbehör. Vi diskuterar objektiv och ger tips för olika motiv. Hur kan man få det där mjuka vattnet och hitta små landskap i det stora? Här handlar det om att ligga lågt i snön eller att se rätt ner på marken för att hitta nya vinklar. Sakta märker vi att det ljusnar och att solen är på väg att ge nytt liv till naturen. En snabb ihop packning av utrustningen och vi pulserar upp mot sjön. Det känns som vi kommer in i ett nytt landskap och ljudet från forsen stannar av, det blir tyst och vi står alla stilla en stund och bara njuter i väntan på soluppgången.
En del ger sig upp på höjden bakom sjön andra stannar kvar vid vattnet.
Vilken fantastisk morgon med härliga deltagare och ett väder som slår det mesta.
Väl mött till nästa Naturfotomorgon den 19:e Januari.

För att se galleriet, Naturfoto Nyfors

NaturfotomorgonPatrik Lindqvist
0

Leave a Reply