6Naturfotomorgon

Naturfotomorgon

En gång i månaden oberoende väder planerar vi på Mästerfoto att ge oss ut tillsammans på naturfotomorgon.
Tanken med denna upplevelse är just att upptäcka Stockholm och närområdet. Möjligheten ska finnas att ta sig kommunalt eller med bil ca 25min ifrån Stockholm central.
Innan vi gick ut denna lördag åkte jag och Jouko till platsen för att stämma av lite. Min magkännsla var inte den bästa och jag funderade länge på om vi verkligen skulle ta oss dit i snökaoset. Denna onsdag kommer jag att minnas under en lång tid i mitt liv. Jag vill passa på att citera mig själv när jag gör ett inlägg på Facebook denna eftermiddag. När jag nu säger eftermiddag och inte morgon beror det på att vi satt fast i skogen under ca7timmar.
Citat:
”Skottat ca 150m. Suttit fast i skogen i över 7timmar. Assistanskåren avbokar bärgningen. Batteriet dåligt i telefonen (6%), det är mörkt, bilen sitter fast, inte en människa ute, kaffet är slut, 2 chokladbitar att äta, frusen. Snart kommer säkert vargen…”
Efter denna dag gick tankarna till lördagen och hur vi skulle kämpa med att komma loss.
Men när lördagen kom och efter en snabb koll på väderleksrapporten… Det skulle bli sol med klart väder, och vilken morgon det blev. När jag ankom till Nyfors utanför Tyresö klockan 07,10 var luften kripsigt kall och ett skönt lugn infann sig genast. Snön ligger kvar på träden och solen har inte stigit upp ännu. Jag testar att köra ner mot forsen, det är plogat. En fantastisk känsla och lättnad. – Idag ska vi inte köra fast, idag ska bli en riktigt bra dag. Vi är alla samlade för en härlig morgon och går igenom lite praktiska saker. Alternativ till olika vinklar, filter, långa slutartider respektive korta. Dagen till ära hade vi fått låna 2st helt ny stativ i kolfiber från Vangaurd, ett med snöskor på och det andra med ”spikes”. Ett mycket positivt omdöme från de som testade stativen.
Efter lite pulserande i den djupa snön ner till forsen packas det upp kameror och tillbehör. Vi diskuterar objektiv och ger tips för olika motiv. Hur kan man få det där mjuka vattnet och hitta små landskap i det stora? Här handlar det om att ligga lågt i snön eller att se rätt ner på marken för att hitta nya vinklar. Sakta märker vi att det ljusnar och att solen är på väg att ge nytt liv till naturen. En snabb ihop packning av utrustningen och vi pulserar upp mot sjön. Det känns som vi kommer in i ett nytt landskap och ljudet från forsen stannar av, det blir tyst och vi står alla stilla en stund och bara njuter i väntan på soluppgången.
En del ger sig upp på höjden bakom sjön andra stannar kvar vid vattnet.
Vilken fantastisk morgon med härliga deltagare och ett väder som slår det mesta.
Väl mött till nästa Naturfotomorgon den 19:e Januari.

För att se galleriet, klicka här

NaturfotomorgonPatrik Lindqvist
00

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fotokurser & fotoresor för fotografer

Mästerfoto vill att du ska fotografera, inspireras och utveckla dina kunskaper inom fotografering.

På ett lättsamt och inspirerande sätt blandar vi övningar med teori. Vi erbjuder fotokurser, fotoresor & fotoupplevelser med praktisk inlärning. Vi ger dig direkt feedback på bilderna under kurserna, samt utmanande uppgifter för att utveckla dina kunskaper kreativt.

Vilken fotokurs skall jag gå?

Våra fotokurser lockar både glada amatörer och proffs – allt från grundkurser till mer nischade inriktningar som naturfoto, nattfoto & blixtkurs. Våra fotokurser finns i Stockholm & Göteborg. På kurserna använder du din egen kamera (det går att hyra) för att lära dig att hantera den på ett smidigt sätt. Gå in på fotokurser för att se vårat utbud av kurser.

Grundkurser – efter fotokursen har du lärt känna din kamera, förstår grundläggande teori & kamerateknik samt har genomgått praktiska övningar. Den gröna knappen blir ett minne blott.

Kvällskurser – kortare fotokurser på ca 3 timmar en kväll någon dag i veckan. Praktiska & teoretiska kurser inom kamerateknik, bildbehandling & temainriktad fotografering.

Helgkurser – riktar in sig på mycket fotografering med vald tema inriktning med viss del teori för att utveckla teknisken. En hel helg frossande i fotografering. Vi bor tillsammans & delar erfarenheter. Feedback på bilder & ett kreativt lärande.

Online – Mästerfoto erbjuder även fotokurser online. Titta in på www.fotokurs-online.se

Vi arrangerar även föreläsningar & utbildningar, samt olika tjänster inom fotografering, för både företag och privatpersoner.

Mästerfoto arrangerar fotoresor till Island, Japan och Kina.

Med våra fotoresor får du allt planerat med platser, tidpunkter & flexibla scheman för att få ut det bästa beroende på olika väderförhållanden under resan. Om du är amatör eller professionell är detta det perfekta sättet att bli inspirerad och att fördjupa dig i fotografering. Jag lovar att du kommer hem med riktigt bra bilder & nyutvecklade färdigheter från fotoresan.

Island – följ med på ett fantastiskt äventyr till Island i fyra, sex eller nio dagar. Fotografera magiska vulkan, kustlandskap & dalar av varma nyanser. Koppla av i naturliga varma källor medans tittar på stjärnorna långt ut i vildmarken. Det finns även goda chanser till norrsken.

Japan – är en resa som ligger varmt om hjärtat med unika landskap och djurfotografering, Japanska makaker, sångsvanar, stellar eagle som sitter på drivis i soluppgången & dansande tranor är bara några saker vi kommer att uppleva under vår resa. Kulturen är mycket välkomnande & med ett varmt vulkaniskt bad (onsen), känner man sig återhämtad för nya äventyr.

Kina – den äldsta existerande kulturen bjuder på porträtt i världsklass. Vi besöker lokalbefolkningen för porträtt i sina hem klädda i traditionella kläder. Risterrasser, solstrålar, landskap & de mystiska cormorant (skarv) fiskarna upplysta av gaslampor en tidig morgon. Denna resa är en blandning av riktigt fina porträtt locations & sago landskap.

Välkommen att utvecklas kreativt & hitta ditt nästa bildäventyr hos oss på Mästerfoto.

Fotokurs online webbkurs
Manfrotto professional photo
Tierra outdoor equipment
Sony photoProfoto photo equipment
Hoya The difference is clear
Tura Scandinavia
Stöd Plan sverige i deras arbete
City Photo Tours i Stockholm
Konstexpo - fineart printing
Riksförbundet svensk fotografi
Stockholm fotomaraton
X