Nattfotografering | Fotokurser | Foto kurs

Nattfotografering

… är riktigt spännande. Bara din fantasi sätter gränserna på vad du kan skapa denna natt då vi gemensamt jagar ljuset i mörkret.

Höstens första nattfotokurs tar plats ute i Tyresö, nära Tyresö slott. Kvällen startar med en praktisk genomgång av utrustningen. Vad man bör tänka på vid längre exponeringar och hur man på bästa sätt lyckas med att förmedla känslan i nattfoto. När väl utrusningen är uppackad och klar är det dags att finna ljuset, eller rättare sagt ta fram ficklampor och anda ljuskällor som man kan ljussätta med. Man kan använda sin telefon, lampan i nyckelringen etc. Vi visar hur man på ett enkelt sätt kan bygga om en ficklampa så att vi kan ”gömma” den för kameran.

Efter en timmes teori och genomgång ger vi oss ut i mörkret och börjar våra experiment. Alla bör vara mörkt klädda, påpälsade med mössor och handskar och ha nån form av ljuskälla med sig. Det hela ser lite komiskt ut och det är en speciell känsla som omsveper en när allt är tyst och mörkt omkring en. Lamporna sveper över stigen och vi skapar illusioner av olika drömmar och fantasier.

Den första utmaningen blir att försöka hitta en exponering av det befintliga ljuset. Vi börjar med 20 sekunder. Blev det för ljust eller för mörkt? Vilken vinkel känns bra för kompositionen? En exponering till, nu 30 sekunder. Alla deltagare har olika placeringar och objektiv, vilket ger olika kompositioner och ljussättningar. Vi tittar på varandras bilder i kameran och jämför de olika resultaten.

Nu tar vi fram något att ljussätta med. Jag ställer mig i förgrunden och väntar på att alla ska trycka ner avtryckaren. Klick… på med ficklampan, av med ljuset, på med ljuset, till nästa plats, på igen och så vidare. Timmarna går och vi skapar magi med ljus i form av ficklampor, led-belysning, blixtar, färgfilter och mycket spring. Det dricks kaffe och intas smörgåsar. Vi diskuterar kameror, utrustning och olika saker som rör fotograferingen i allmänhet.

Efter en lång kväll rullar vi hemåt vid 00,30 på natten. Nu längtar man hem efter en kopp te och smörgås, även lite sömn. Men vilken kväll och vilka bilder det blir. Det här kan du också skapa. För er som missade denna kurs, håll utkik på sidan. Det finns fler datum inplanerade.

Titta gärna in på

NattfotograferingPatrik Lindqvist
0

Leave a Reply