4Unknownlight

Nattfotografering

… är riktigt spännande. Bara din fantasi sätter gränserna på vad du kan skapa denna natt då vi gemensamt jagar ljuset i mörkret.

Höstens första nattfotokurs tar plats ute i Tyresö, nära Tyresö slott. Kvällen startar med en praktisk genomgång av utrustningen. Vad man bör tänka på vid längre exponeringar och hur man på bästa sätt lyckas med att förmedla känslan i nattfoto. När väl utrusningen är uppackad och klar är det dags att finna ljuset, eller rättare sagt ta fram ficklampor och anda ljuskällor som man kan ljussätta med. Man kan använda sin telefon, lampan i nyckelringen etc. Vi visar hur man på ett enkelt sätt kan bygga om en ficklampa så att vi kan ”gömma” den för kameran.

Efter en timmes teori och genomgång ger vi oss ut i mörkret och börjar våra experiment. Alla bör vara mörkt klädda, påpälsade med mössor och handskar och ha nån form av ljuskälla med sig. Det hela ser lite komiskt ut och det är en speciell känsla som omsveper en när allt är tyst och mörkt omkring en. Lamporna sveper över stigen och vi skapar illusioner av olika drömmar och fantasier.

Den första utmaningen blir att försöka hitta en exponering av det befintliga ljuset. Vi börjar med 20 sekunder. Blev det för ljust eller för mörkt? Vilken vinkel känns bra för kompositionen? En exponering till, nu 30 sekunder. Alla deltagare har olika placeringar och objektiv, vilket ger olika kompositioner och ljussättningar. Vi tittar på varandras bilder i kameran och jämför de olika resultaten.

Nu tar vi fram något att ljussätta med. Jag ställer mig i förgrunden och väntar på att alla ska trycka ner avtryckaren. Klick… på med ficklampan, av med ljuset, på med ljuset, till nästa plats, på igen och så vidare. Timmarna går och vi skapar magi med ljus i form av ficklampor, led-belysning, blixtar, färgfilter och mycket spring. Det dricks kaffe och intas smörgåsar. Vi diskuterar kameror, utrustning och olika saker som rör fotograferingen i allmänhet.

Efter en lång kväll rullar vi hemåt vid 00,30 på natten. Nu längtar man hem efter en kopp te och smörgås, även lite sömn. Men vilken kväll och vilka bilder det blir. Det här kan du också skapa. För er som missade denna kurs, håll utkik på sidan. Det finns fler datum inplanerade.

Titta gärna in på galleriet, klicka här

 

 

 

NattfotograferingPatrik Lindqvist
00

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fotokurser & fotoresor för fotografer – Bli en mästerfotograf!

Mästerfoto vill att du ska inspireras, utvecklas och få nya kreativa foto kunskaper. Vi hjälper dig ta bättre bilder.

På ett lättsamt och inspirerande sätt blandar vi övningar med teori. Mästerfoto erbjuder fotokurser, fotoresor & fotoupplevelser med praktisk inlärning för att du ska öva och lära dig på bästa sätt. Vi ger dig även direkt feedback på bilderna under kursen med utmanande uppgifter för att utveckla dina kunskaper kreativt.

Vilken fotokurs skall jag gå?

Våra fotokurser lockar både nybörjare och proffs – allt från grundkurs foto till mer nischade inriktningar som naturfoto, nattfoto & blixtkurs. Våra fotokurser finns i Stockholm, Göteborg & Malmö men möjligheter till privatkurs finns i hela landet. På fotokurserna använder du din egen kamera (det går att hyra) för att lära dig att hantera den på ett smidigt sätt. Gå in på fotokurser för att se vårat utbud av kurser.

Fotokurser grundkurs – efter en grundkurs i foto har du lärt känna din kamera, förstår grundläggande teori & kamerateknik samt har genomgått praktiska övningar. Den gröna knappen blir ett minne blott och Mästerfoto lär dig ta bättre bilder. Här finns b.l.a grundkurser foto & naturfoto.

Fotokurser kvällskurs – kortare fotokurser på ca 3 timmar en kväll i veckan. Praktiska & teoretiska kurser inom kamerateknik, bildbehandling som adobe lightroom classic cc & temainriktad fotografering som nattfotografering & blixtkurs & ljussättning.

Fotokurser helgkurs – riktar in sig på mycket fotografering med vald tema inriktning med viss del teori för att utveckla tekniken. En hel helg frossande i fotografering. Vi bor tillsammans & delar erfarenheter. Feedback på bilder & ett kreativt lärande. Kurser som Naturfotografering Landsort eller Kustlandskap Hovs hallar & Kullaberg.

Fotokurser Online – Mästerfoto erbjuder även fotokurser online. Från grundkurs foto till fortsättningskurser i fotografering. Titta in på www.fotokurs-online.se

Mästerfoto arrangerar även föreläsningar & utbildningar, samt olika tjänster inom fotografering, för både företag och privatpersoner.

Mästerfoto erbjuder fotoresor till Island, Japan och Kina.

Med våra fotoresor får du allt planerat med platser, tidpunkter & flexibla scheman för att få ut det bästa beroende på olika väderförhållanden under resan. Om du är amatör eller professionell är detta det perfekta sättet att bli inspirerad och att fördjupa dig i fotografering. Jag lovar att du kommer hem med riktigt bra bilder & nyutvecklade färdigheter från fotoresan.

Island fotoresa – följ med på ett fantastiskt äventyr till Island i fyra, sex eller nio dagar. Fotografera magiska vulkan, kustlandskap & dalar av varma nyanser. Koppla av i naturliga varma källor medans tittar på stjärnorna långt ut i vildmarken. Det finns även goda chanser till norrsken fotografering.

Japan fotoresa – är en resa som ligger varmt om hjärtat med unika landskap och djurfotografering, Japanska makaker, sångsvanar, jättehavsörn som sitter på drivis i soluppgången & dansande tranor är bara några saker vi kommer att uppleva under vår resa. Kulturen är mycket välkomnande & med ett varmt vulkaniskt bad (onsen), känner man sig återhämtad för nya äventyr.

Kina fotoresa – den äldsta existerande kulturen bjuder på porträtt i världsklass. Vi besöker lokalbefolkningen för porträtt i sina hem klädda i traditionella kläder. Risterrasser, solstrålar, landskap & de mystiska cormorant (skarv) fiskarna upplysta med gaslampor i gryningen. Denna resa är en blandning av riktigt fina porträtt locations & sago landskap.

Välkommen att utvecklas kreativt & hitta ditt nästa bildäventyr. Bli en bättre fotograf med Mästerfoto.

Fotokurs online webbkurs
Manfrotto professional photo
Profoto photo equipment
Hoya The difference is clear
Stöd Plan sverige i deras arbete
City Photo Tours i Stockholm
Konstexpo - fineart printing
Riksförbundet svensk fotografi
Stockholm fotomaraton
X