Vilken morgon! | Fotokurser | Foto kurs

Vilken morgon!

I år fick jag möjligheten att vara ledare för Scott Kelbys Photowalk. Ett fotoevenemang som för femte året i rad pågick runt om i hela världen, under en och samma dag. Totalt möttes ca 50st fotografer upp för att gå på en 2,5 timmas promenad.

När jag anlände till uppsamlingsplatsen i Vasaparken kl.07,40 för att förbereda och välkomna alla deltagare, stod där redan två förväntansfulla fotokamrater. Under de närmaste 20 minutrarna strömmade sedan resterande deltagare in från alla hörn. Nästan som om de hade gömt sig under natten för att vakna till när solen kom fram.

Vi startade från Vasaparkens lekplats och upp mot Dalagatan, för att sedan gå mot Banhusbron. Väl uppe på bron var det som om Stockholm visade sin praktglans för oss. Solen bröt precis av topparna på kyrktorn och höghus, slog sedan ner strålarna mot järnvägsspåren under oss. Ett fantastiskt skådespeleri, med naturen bakom oss och stadens hetta framför oss.

Vidare gick vi mot kungsholmen och ner under Banhusbron.Under brofästet fick deltagarna välja att gå ner på höger eller vänster sida, vilket gjorde att var person upplevde omgivningen på sitt sätt. Måste ha varit en skön syn när ett stort gäng med fotografer strömmade ner mot vattnet och blandade sig med alla gångare och cyklister som redan dominerade längs med kanalen.

Från söder kröp solen sakta in mellan träden och glänste på de gyllene löven som spred en känsla av att hösten verkligen är på väg. Promenaden fortsatte norr över mot St.Eriksbron och fotograferna ringlade som ett pärlband på gatan. Titt som tätt plingade det till i ringklockor från morgontrötta cyklister som muttrade lite över folkmängden, men när de såg kamerorna i händerna på oss lyfte de på ögonbrynen och bjöd på ett leende. En del stannade till och med och frågade vad vi gjorde.

Vidare längs vattnet passerade vi båtklubbar, rostiga cyklar, betong och natur i en salig blandning. Aktiviteten var febril i den lilla båtklubben. Högtryckstvätten gick på högvarv och ångan bildade ett litet moln av ånga. Mitt emot Karlbergs slott gjorde vi halt för att kika på solen som likt en naturlig fotoram ramat in den vackra gamla byggnaden.

När vi korsat bron och kommit över på samma sida som slottet stannade vi till för en liten uppsamling och jag hade möjlighet att komma med tips och feedback på deltagarnas bilder. Photowalken gick nu från Karlbergs strand, vidare över Pampaslänken, ner under tågrälsen och ut på Rörstrandsgatan. Vid det här laget hade klockan slagit 10.00 och den som gillar ”streephoto” fick nu sitt lystmäte fyllt. Latte pappor, mammor, barnvagnar, hundar, härliga frisyrer och musikanter. Det kändes att man klivit in i en stad full av liv och passion. Vi gick Rörstrandsgatan och vidare upp på Torsgatan mot vårt slutmål och dagens första kaffe. Vilken känsla!

Väl framme vid Oljebaren serverades en specialkomponerad photowalkmeny innehållande ceasarsallad, nybakt bröd, chark och givetvis kaffe.

Jag vill tacka alla ni som var med på höstens härligaste fotopromenad. Vilket gäng och vilken morgon! Vill även ge ett stort tack till Oljebaren som gav oss en fin avslutning på dagen. Tack!

Vilken morgon!Patrik Lindqvist
0

Leave a Reply